Titel: Anders Larsson i Edsåker dog för ca 45 år sedan. …….

Meddelare: Anders Åkerlund  År: 1914

Socken/stad: Ljustorp  By/kvarter: Edsåker

Anders Larsson i Edsåker dog för ca 45 år sedan. Han hade förfrusit ena stortån, så att han fick mödas mycket för den. Till slut lessnade han på den besvärliga tån och beslöt operera bort den, och det gjorde han själv. Han satte upp foten på huggstubben, satte ett stämjärn på tån och slog till med en träklubba, så att den förargliga tån flög i andra väggen. Det blev förstås ett väldigt blödande, men lyckligtvis var far min där, och han var säker till att "ställa" både blod och värk, så att det var ingen fara. Emellertid hade Anders Larsson aldrig mera ont i den tån.

Ur Hammarstedtska arkivet: Sjukdomar IV